SUUNHOITO

Hampaita värjääviä aineita:

 • kahvi ja tee
 • tupakka ja nuuska
 • punaviini
 • marjat, erityisesti mustikka
 • punajuuri
 • punaiset kastikkeet
 • soija
 • salmiakki
 • tietyt lääkeaineet, kuten antibiootit ja tetrasykliinit
 • virvoitusjuomat, erityisesti colajuomat
 • monet mausteet, kuten curry
 • fluorin liiallinen saanti esim. juomavedestä

Hampaiden valkaisu pitää suun leveänä

Kahvi, tee ja punaviini ovat nautintoaineita, jotka voivat värjätä säihkyvimmänkin hammasrivistön ikävän tummaksi. Hymy pysyy leveänä hampaiden valkaisulla, joka onnistuu myös ilman kalliita toimenpiteitä. Tummentumat saa valkaistua hampaista hellävaraisilla Emmelle-hammastahnoilla aikaa ja vaivaa säästäen hampaidenpesun yhteydessä – ilman hampaiden vihlontaa ja ikenien ärsytystä. Säännöllinen hampaiden harjaus ja hammaslangan tai -tikun käyttö pitävät hampaiden pinnat sileinä, jolloin värjäävät aineet tarttuvat hampaisiin mahdollisimman vähän.

Hampaiden valkaisu avuksi hampaiden tummumiseen

Hampaat voivat värjäytyä joko ulkoisesti tai sisäisesti. Hampaiden ulkoisten värjäytymien valkaiseminen on helppoa, kun taas sisäisten värimuutosten poistaminen on usein melko hankalaa. Valkaisevat hammastahnat, kuten Emmelle-hammastahnat, sopivat hyvin valkaisemaan lievästi värjäytyneitä hampaita ja ovat erityisen hyviä ylläpitämään valkaisumenetelmillä aikaansaatua valkaisutulosta.

 

Hampaat ovat rakenteeltaan hieman huokoisia. Kun nautimme värjääviä ruokia tai juomia, värjääviä aineita pääsee pieniä määriä hampaan pinnan läpi hampaan sisään. Hampaat tummuvat kaikilla iän myötä, kun värjääviä aineita on nautittu pitkään. Jos hampaista ei puhdisteta värjäytymiä säännöllisesti, hampaiden tummuminen nopeutuu.

Säännöllisesti käytettävät ruoka-aineet ratkaisevat sen, miten paljon hampaat tummuvat. Mustan kahvin juominen monta kertaa päivässä vaikuttaa hampaisiin paljon enemmän kuin punaviinilasillisen juominen kerran viikossa.

 

Happamat ruoat ja juomat vahingoittavat hampaiden kiillettä, mikä lisää hampaiden värjäytymistä. Tämän vuoksi happamia ruokia ja juomia ei kannata käyttää värjäävien ruoka-aineiden kanssa samanaikaisesti.

 

Hampaiden värjäytymistä voi ehkäistä pesemällä hampaiden etupinnat, huulien sisäpinnat ja kielen pinta heti värjäävän ruoka-aineen nauttimisen jälkeen. Myös suun huuhtominen vedellä vähentää värjäävän aineen määrää suussa.

Puhtaat hampaat – vähemmän värjäytymiä

Säännöllisesti toistuva hampaiden puhdistus on suun- ja hampaidenhoidon perusta. Päivittäinen harjaus vähentää myös värjäytymien syntymistä, sillä harjaus pitää hampaiden pinnat sileinä ja puhtaina. Hampaiden puhdistus poistaa bakteeriplakin eli biofilmin hampaiden pinnoilta, hammasväleistä ja ienrajoista. Jos plakkia jää hampaiden pinnalle, syljen mineraalit kovettavat plakin lopulta hammaskiveksi. Huono suuhygienia aiheuttaa hammaskiven lisäksi myös hampaiden reikiintymistä, kariesta ja suutulehduksia.

 

Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä joko perinteisellä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla. Hampaiden harjauksen tulisi kestää noin 2–3 minuuttia, jotta hammastahnan sisältämä fluori ehtii kiinnittyä hampaaseen vahvistamaan kiillettä. Suu kannattaa jättää huuhtomatta vedellä harjaamiseen jälkeen.

 

Hammasharja tai sähköhammasharjan harjauspää tulisi vaihtaa noin 2–3 kuukauden välein. Pehmeät ja pienipäiset hammasharjat ovat hampaille hellävaraisimpia. Kovat hammasharjat sen sijaan voivat vahingoittaa ikeniä ja jopa hampaita. Hampaat kannattaa harjata kevyellä otteella välttäen liiallista voimankäyttöä. Hammasvälit tulisi puhdistaa säännöllisesti harjauksen lisäksi joko hammaslangalla tai hammastikulla, sillä hammasvälien puhdistus poistaa bakteeripeitteet tehokkaasti.

Suun terveydestä huolehtimisessa parantamisen varaa

Vaikka hampaidenhoidosta puhutaan paljon, laajan, suomalaisen Terveys 2000-tutkimuksen¹ mukaan suun terveydestä huolehtiminen on suomalaisten keskuudessa riittämätöntä sekä määrältään että laadultaan. Naiset huolehtivat hampaistaan miehiä paremmin, mikä näkyy myös suunterveyden eroina miesten ja naisten välillä.

 

Tutkimuksessa hampaansa ilmoitti harjaavansa vähintään kahdesti päivässä 61 % hampaallisista tutkituista – 76 % naisista ja 45 % miehistä. Harvemmin kuin kerran päivässä hampaansa harjaavia oli 7 % (1 % naisista ja 12 % miehistä).

 

1 Kansanterveyslaitos 2004: Suomalaisten aikuisten suunterveys, Terveys 2000 -tutkimus

Emmelle hellävaraiset hammastahnat